Η ηλικία και τα γονίδιά μας μπορούν σίγουρα να επηρεάσουν

Υπαάχουν 3 βασικοί τύποι δέρματος: το λιπαρό, το ευαίσθητο και το μεικτό δέρμα. Η ηλικία και τα γονίδιά μας μπορούν σίγουρα να επηρεάσουν την ποιότητα του δέρματός μας, ωστόσο αν εντοπίσουμε τι τύπο δέρματος έχουμε θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε λαμπερό δέρμα.

Το λιπαρό δέρμα αποτελεί αποτέλεσμα της υπερβολικής έκκρισης λιπαρότητας από τους πόρους. Η ορμονική αστάθεια ενδέχεται να ενεργοποιήσει τους σμηγματογόνους αδένες και να οδηγήσει στην παραγωγή επιπλέον λιπαρότητας. Γι’ αυτό και τα άτομα με λιπαρό δέρμα υποφέρουν περισσότερο κατά την εφηβεία τους ή σε περιόδους έντονου άγχους.

Πώς μπορείτε λοιπόν να διαπιστώσετε αν έχετε λιπαρό δέρμα; Αν έχετε αφέλειες, θα παρατηρήσετε ότι λαδώνει εύκολα αφού έρθει σε επαφή με το δέρμα. Μπορεί να έχει διεσταλμένους πόρους στη ζώνη του Τ. Επίσης, μπορεί να έχετε εξάρσεις ακμής. Αυτό συμβαίνει γιατί η υπερπαραγωγή λιπαρότητας φράζουν τους πόρους δημιουργώντας σπυράκια και ακμή.

Διατηρήστε το δέρμα σας καθαρό

Βεβαιωθείτε πως πλένετε το πρόσωπό σας 2 φορές την ημέρα. Ένα υγρό καθαριστικό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τη συσσώρευση υπερβολικής λιπαρότητας και καθημερινών ρύπων τα οποία φράζουν τους πόρους και δημιουργούν σπυράκια. Προσπαθείτε να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας συχνά μέσα στην ημέρα. Τα δάχτυλά μας φιλοξενούν βακτήρια και ρύπους που ενδέχεται να επιδεινώσουν τα όποια δερματικά μας προβλήματα. Η επαφή με το πρόσωπό επίσης διαχέει τη λιπαρότητα. Κρατήστε τα χέρια σας καθαρά και μακριά από το πρόσωπό σας. Όταν έχετε λιπαρό δέρμα, μπαίνετε εύκολα στον πειρασμό να πλένετε το πρόσωπό σας πάνω από 2 φορές την ημέρα αλλά αυτό κάνει τελικά περισσότερο κακό παρά καλό. Το υπερβολικό πλύσιμο ξηραίνει την επιδερμίδα προκαλώντας ερυθρότητα και ερεθισμούς.

Βρείτε τα καλύτερα προϊόντα περιποίησης του δέρματος

Θυμηθείτε πως ακόμη και το λιπαρό δέρμα έχει ανάγκη για ενυδάτωση. Μην παραλείπετε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε κάποιο ενυδατικό προϊόν. Υπάρχουν προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για το δέρμα με τάσεις ακμής. Είναι φιλικά απέναντι στην επιδερμίδα και εχθρικά απέναντι στα σπυράκια.

Χρησιμοποιήστε μη λιπαρά είδη μακιγιάζ

Αν εμφανίζετε ακμή, είναι δύσκολο να απέχετε τελείως από το μακιγιάζ αν και οι βάσεις μακιγιάζ συχνά επιδεινώνουν το πρόβλημα. Αναζητήστε μη λιπαρά προϊόντα και μην φοράτε μακιγιάζ αν δεν είναι απαραίτητο ώστε να αναπνέουν οι πόροι σας.

Ακολουθείστε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής

Τα λιπαρά φαγητά δεν αποτελούν την κύρια αιτία του λιπαρού δέρματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τροφοδοτείται το δέρμα σας με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία ώστε να μπορεί αυτοεπιδιορθωθεί επαρκώς και να επανέλθει μετά από μια έξαρση ακμής.

Χαλαρώστε

Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ ορμονών και ακμής. Οι αλλαγές στη διάθεση και το άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρσεις ακμής. Υπάρχουν τεχνικές όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός που μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε εσωτερικά και κατ’ επέκταση να ηρεμήσει και το δέρμα σας. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά ώστε να χαλαρώνει το σώμα σας.